Projecció de la pel·lícula "Gartxot" en el marc dels Dijous al Casal! PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Casal   
dijous, 26 de setembre de 2013 06:33

Dijous 26 de setembre a 20H

Gartxot una crida davant la pèrdua de la llengua
Basada en una llegenda del Pirineu Navarrès i ambientada als voltants de la selva d'Irati, Gartxot narra la història d'un trobador basc enfrontat als frares que li volen treure el fill. Arturo Campion va escriure aquesta novel·la el 1917 com una crida davant la pèrdua de la llengua basca que s'estava produint a Navarra, però a més a més, tractava d'explicar les raons per les quals un regne havia perdut la seva independència, les seves lleis i veia perillar els seus costums, llengua i fins i tot la seva existència com a nació. Per això va crear una història en la qual es barregen els mites amb la cultura i la història basques, tot afegint-hi un component universal de resistència i tragèdia humana.
Aquesta novel·la ha estat editada diverses vegades i adaptada al teatre. Va ser cantada per Benito Lertxundi i portada al còmic per Asisko Urmeneta. Més tard va ser adaptada al cinema com a curtmetratge per Asisko i Juanjo Elordi, i ara se'ns presenta com un llargmetratge rodat íntegrament en basc amb les veus de coneguts cantants de tots dos costats dels Pirineus.
Després de commoure els espectadors bascos i arrencar els elogis de la critica, Gartxot arriba a Catalunya en èuscar amb subtítols en català i amb un missatge plenament actual.

Darrera actualització de dijous, 26 de setembre de 2013 06:40